HOME| Home | Agenda | Museum | Het Station | Educatie | Contact


Van Tot/met Evenement
Vanaf 8 juni april 2022

Werken in de Textiel met gewijzigde openingstijden tijdens de kerstdagen.

Het Goors Historisch Museum is tijdens de kerstvakantie ’s morgens geopend op dinsdag en donderdag van 10.00-12.00 uur en ’s middags op dinsdag, woensdag en donderdag van 14.00-16.00 uur. Op vrijdag 24 en vrijdag 31 december is het museum gesloten.
Bezoekers vanaf 13 jaar zijn welkom met een coronatoegangsbewijs (QR-code).
Er is plaats voor 8 bezoekers tegelijk, verdeeld over de twee verdiepingen van het museum. Het is mogelijk dat er gevraagd wordt even te wachten. We hopen dat bezoekers begrip hebben voor de aangepaste werkwijze en dat iedereen zich aan het protocol houdt, met mondkapje en 1,5 meter afstand.
Tentoonstelling
In het museum is op de bovenverdieping de tentoonstelling ‘Werken in de textiel’ te bezoeken. Goor heeft een rijke textielhistorie van thuiswevers, weefschool, stoomblekerij, weverijen, katoendrukkerij, confectiebedrijf, kleermakers, textielwinkels en hobbywevers.
Heel veel Gorenaren hebben van 1837 tot in de jaren ‘70 van de vorige eeuw in de textielfabrieken gewerkt. Daarvoor waren er al thuiswevers die voor eigen gebruik weefden en wat over was aan fabrikeurs verkochten.
Aan de hand van foto’s, verhalen en voorwerpen wordt het verhaal van deze textielarbeiders verteld.
Leden van weefkring ’t Weverke hebben weefsels nagemaakt uit decompositieboeken van Textielschool Enschede. Zij weven in het museum regelmatig op de oude weefgetouwen uit de 18e eeuw.
Op de begane grond van het museum wordt in de vitrines aandacht besteed aan de textielwinkels en kleermakers.
Beneden vindt u ook naast de grote maquette van Goor anno 1560 vitrines met o.a. archeologisch vondsten, een mooie collectie knipmutsen en schilderijen.

 

Vanaf 9 juni   Goors Historisch Museum opent weer haar deuren
Vanwege de in het hele land geldende maatregelen m.b.t. het Coronavirus was ook het Goors Historisch Museum lange tijd gesloten.
Nu de maatregelen wat versoepeld zijn, opent het museum op 9 juni weer de deuren. Voorlopig zijn de openingstijden aangepast om de veiligheid van bezoekers en medewerkers te kunnen garanderen.
Richtlijnen
Het museum volgt het ‘Protocol voor veilig en verantwoorde heropening’ van de Museum Vereniging, op basis van de RIVM richtlijnen.
Na reservering zijn bezoekers weer welkom op dinsdag- en donderdagmorgen van 9.00-12.00 uur. Per bezoek, van een uur, kunnen er twee personen of een gezin naar binnen. Bezoekers worden via de rechter ingang binnen gelaten. Bij de ingang wordt het protocol betreffende het museumbezoek uitgelegd.
Reserveren
Reserveren kan telefonisch op dinsdag en donderdag van 9.00-12.00 uur via 0547-263519. Bij de reservering en bij de entree wordt de bezoeker gevraagd of er gezondheidsklachten zijn en worden naam en telefoonnummer genoteerd, zodat de bezoeker geïnformeerd kan worden als er iets verandert in het protocol.
We hopen dat bezoekers begrip hebben voor de aangepaste werkwijze en dat iedereen zich aan het protocol houdt, met 1,5 meter afstand.
     
     
juni  t/m september Elke eerste zondag van de maand EXPOSITIE GRAFTROMMELS