AGENDA:| Home | Agenda | Museum | Het Station | Educatie | Contact

 

Een expositie over Gerrit-Jan ten Duis, een Goorenaar in de Royal Air Force

 

Gerrit-Jan ten Duis
In juli 1915 wordt in Goor het tweede kind van het onderwijzersechtpaar Ten Duis geboren. Het is een jongetje die de naam Gerrit-Jan krijgt. Zijn vader overlijdt drie jaar later aan de gevolgen van de Spaanse Griep. Kort daarop verhuist de weduwe met Gerrit-Jan en zijn oudere zusje en jongere broertje naar Driemond bij Weesp zodat ze wat dichter bij haar familie in het westen van het land komt te wonen. In de volgende jaren doorloopt Gerrit-Jan zonder proble-men de lagere school en HBS en voltooit daarna de Middelbare Technische School in Amsterdam.
In 1938 vertrekt hij als laborant van de Bataafsche Petroleum Maatschappij naar Argentinië.  Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog trekt hij als dienstplichtige naar Groot-Brittannie waar hij zich als vrijwilliger aanmeldt voor een vliegende functie in de RAF. Na zijn brevettering komt hij als captain terecht bij 149 Squadron dat opereert met zware viermotorige Short Stirling-bommen-werpers. Zijn zes bemanningsleden zijn van de Britse en Nieuw-Zeelandse nationaliteit. In de nacht van 6 op 7 juni ondersteunt Ten Duis met zijn bemanning  de geallieerde landingen in Normandië met wapendroppings voor het Franse verzet. Hij is daarmee een van de weinige Nederlanders die op D-Day zelf actief aan de strijd heeft deelgenomen.
Behalve deze missie voltooien Ten Duis en zijn bemanning in 1944 enkele tientallen gevechtsoperaties die variëren van het leggen van zeemijnen en het bevoorraden van verzetsgroepen in Frankrijk  tot – wanneer het squadron is uitgerust met de veel modernere Avro Lancaster – het bombarderen van Duitse  steden. Ten Duis wordt hiervoor onderscheiden met het Britse Distinguished Flying Cross en het Nederlandse Vliegerkruis. Hij eindigt de oorlog als transport-vlieger. Na zijn demobilisatie stapt de geboren Goorenaar over naar de KLM waar hij vele jaren als gezagvoerder dienst doet. Gerrit-Jan ten Duis overlijdt in september 1975. Hij is dan 60 jaar oud.